Ana Sayfa / SAĞLIKLI YAŞAM / Saksıda lavanta nasıl yetiştirilir

Saksıda lavanta nasıl yetiştirilir

Tüm varlıklarda olduğu gibi bitkilerde de enerji titreşimleri vardır. Bitkiler zahiri ve batını yönüyle insanlığın emrine verilmiştir. Bitkiler kozmik enerjilerini ve psişik güçlerini Allah’ın en güzel sıfatlarının tezahürü olarak esmalardan almaktadır. Korona virüs ile mücadele ettiğimiz şu günlerde, virüs ve bakterilere karşı savaşçı, antiseptik, antiviral özelliklere sahip bitkileri evlerimizden eksik etmemeli, varsa çoğaltmalıyız. İlla ki tarlamızın, bahçelerimizin olmasına gerek yok. Balkonda, evimizde bitkiler yetiştirerek, bitkilerin kozmik enerjilerinden faydalanarak ruhsal ve bedensel olarak çok daha sağlıklı bir hayat yaşayabiliriz , saksıda lavanta nasıl yetiştirilir

Hayatımızın birçok alanında karşılaştığımız lavanta, kokusuyla kendine hayran bırakan bir Akdeniz çiçeğidir. Lavanta virüs ve bakterilere karşı çok savaşçı, etkili bir çiçektir. Hem çiçeği hem lavanta yağı, antiseptik, antiviral özelliklere sahiptir.  

Lavanta Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

  • Lavanta çiçeğinden yayılan koku kişilerin çok daha sakin ve dingin olmasını sağlar. Özellikle stresli bir ev, iş, sosyal yaşama sahip olanlara lavanta kokusunun dinginleştirici etkisinden faydalanması önerilir.
  • Insomnia ve uyku apnesi gibi doğrudan doğruya insan sağlığını riske atan uyku bozukluklarının belirtilerini en aza indirger.
  • Kişilerin çok daha kısa sürede uykuya dalmasını sağlar. Bu nedenle yatılan odada lavanta çiçeği bulundurulması öneriliyor.
  • Kronik baş ağrısı çeken kişilerin bu yöndeki şikayetlerini azaltır.
  • Bağırsaklarda biriken kötü gazların atılmasında yardımcı olan bu özel bitki, hazımsızlık, şişkinlik gibi midevi sorunların giderilmesinde de etkilidir.
  • Stres azaltıcı etkiye sahip olan bu bitki kişilerin çok daha mutlu ve pozitif hissetmelerini de sağlıyor.
  • Lavanta çayı ise idrar söktürücü özelliktedir ve kış hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Lavanta, yaraları iyileştirir! Lavantanın antiseptik özelliği yüzyıllardır bilinmekte ve özellikle de 2. Dünya Savaşı’nda askerlerin yaralarının lavanta ile dezenfekte edildiği biliniyor. Yaralar, kesikler üzerine lavanta yağı ya da lavanta çayı uygulandığında yaralarda hücre iyileşme süreci hızlanır, yaraların enfeksiyon kapması da engellenmiş olur.

Saksıda lavanta nasıl yetiştirilir?

Lavanta, bahçelerinize de evlerinize de büyüleyici bir güzellik kazandırabilir ancak evde yetiştirilmeye daha müsait olan lavantalar ince yapraklı olanlardır. Munstead ve hidcote türleri evde lavanta yetiştirmek isteyenler için en çok önerilen türler arasında yer alır.

Toprak Yapısı : Lavantanın toprağı alkali olmalıdır. En iyisi 1/1 ölçülerinde kum ve torf karıştırmak ve biraz yumurta kabuğu kırıp eklemek olacaktır.

Işık : Lavanta bitkisi ışığı çok seven bir bitkidir. Saksıyı en iyisi güney penceresine yerleştirin. Eğer bitki yeterince güneş ışığı almıyorsa flüoresan lamba kullanarak ışıklandırılması gerekir. Yazın lavanta saksısını en iyisi balkona çıkarın. Ama rüzgardan korumaya özen göstermelisiniz. Havalandırma işlemlerine bitkiyi yavaş yavaş alıştırmak gerekir. İlk önce saksıyı balkonda 1 saat bekletin, her gün bu gezintiyi ikiye katlayarak süreyi artırın.

Sıcaklık : Bitki yeterince sıcak severdir. Günde 4 – 5 saat güneş alabileceği yerlerde bulundurmanızda fayda bulunur. Kışın lavanta saksısını en iyisi kalorifer veya radyatörden uzak olan bir yere yerleştirin. Ortamın sıcaklığı 10-12 derece olmalıdır.

Nem : Eğer evin havası kuruysa hava nemlendirici kullanmak gerekir. Bir diğer yöntem ise lavanta saksının yakınında suyu buharlaştırmak olacaktır.

Sulama :

Lavantayı sulamak için kullanılan su mutlaka oda sıcaklığında beklemiş olmalıdır. Her gün aynı saatte sabah veya akşam sulamak gerekir. Toprağın her zaman nemli olmasına özen gösterin. Sadece toprağı değil bitkinin yeşil kısımlarını da sulamak gerekir.

Gübreleme : Organik veya azotlu gübreler kullanılmamalıdır. En uygunu senede 2 defa potasyumlu gübreler vermek olacaktır. Potasyum lavanta bitkisinin boy atması için gereksinim duyduğu bir elementtir. Tohum ekiminden sonra ilk 8-10 hafta boyunca haftada bir defa lavantayı 2 gram / 1 litre sıvı gübrelerle beslemek gerekir.

Saksı Değişimi : Lavanta bitkisinin saksı değişimi her sene bir defa yapılmalıdır. İlkbaharda veya sonbaharda soğuklar bastırmadan değişimi yapmak uygun olacaktır. Bitki büyük saksılardan hoşlanır; 2 litre hacimli veya çapı 30 cm olan saksı tercih edilmelidir. En alta drenaj için çakıl konulmalıdır. Çakıl taşları veya ceviz kabuğu gibi malzemeler drenaj için uygundur. Saksının altındaki deliklerin kapanmamasına özen gösterilmelidir.

Budama : Lavanta yaz sonu çiçeklenmesi bittikten sonra budanır. Kuru saplar tamamen alınmalıdır ve bitki uçlarından hafif kesilmelidir. Çok fazla budamak gerekmez.

Çoğaltmak : Lavantayı çoğaltarak evinizdeki güzelliği katlamanın iki yolu vardır: Lavanta dallarını ekmek, lavanta tohumlarını ekmek. Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 – 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.

HAYATINIZDAKİ DEĞİŞİKLİKLERİ ŞAŞKINLIKLA İZLEYECEKSİNİZ!

SATIN AL

KALBİN SİMYASI KİTABI: Türkiye’de ve dünyada çok satan kitaplar listesinde yer alan, sonradan Müslüman olan Amerikalı yazar Hamza Yusuf’un muhteşem bir kitabı. “Manevî Yaralara Çare Bulmak” konusunda sizlere rehber olacak, baş ucu niteliğinde, her bireye lazım olan bir kitap. Kendisi de önemli bir âlim olan İmam Mevlüd’ün manzum eserinden yola çıkarak, kalbin manevî hastalıklarını teşhis edip bu hastalıklara Kur’ân, gelenek ve ilim eksenli sürdürülebilir tedavi yöntemleri öneriyor.
Sadece arayan ilk 50 kişiye “Kalbin Simyası” kitabı ve “Hematit bileklik” online alışverişlerde kargo dahil 60 TL. Sipariş için tel 0212 284 19 41-0532 547 99 57 (WhatsApp)
Satın almak için tıklayın: shopier.com/2598043

Hematit Taşının Faydaları
🍀 Sinir sistemini düzenleyerek stresi giderir.
🍀 Aşırı duygulanma ve heyecanları sakinleştirir.
🍀 Zihni berrak hale getirir, akıl ve zeka kıvraklığı sağlar.
🍀 Karar verme güçlüklerine çok faydalıdır.
🍀 Enerji ve canlılık verir. Çekim gücü fazla olduğundan, kişisel çekim, neşe, cesaret ve istek verir.
🍀 Kan dolaşımı üzerinde pozitif etkisi vardır. Kalbi sağlıklı tutar, kan basıncını dengeler.
🍀 Eklem romatizması ağrılarını hafifletir.
🍀 İskelet sistemi hastalıklarına iyi gelir.
🍀 Dalağı temizler, doğru çalışmasını sağlar.
🍀 Göz sağlığı için faydalıdır.
🍀 Karaciğer sağlığı için yararlıdır.
🍀 Mide sağlığı için yararlıdır.
🍀 Kanı temizler, sağlıklı tutar.
🍀 Anemi (kansızlık) hastalığını tedavi eder.
🍀 Böbreği sağlıklı tutar.
🍀 Hasar görmüş dokuların yeniden oluşmasına yardım eder.
🍀 Bel soğukluğunu önler ve iyi gelir.

Corona virüsünden korunmak için neler yapılmalı başlıklı yazımızı da mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Saksıda lavanta nasıl yetiştirilir , bu yazımızı eşiniz dostunuz ile paylaşarak yayılmasına vesile olmanızı rica ederiz.

Hakkında admin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Mesaj atın